I don’t know where I’m going, but I’m on my way.
Carol Sagan
Ga mee op reis door mijn fotodagboek …
Geluksmomentje: Onder vuur
Op een vroege voorjaarsochtend cirkelt een buizerd boven de velden, zijn scherpe ogen turend naar de grond. Plotseling valt zijn blik op een muis die onbeweeglijk op een houten paal zit. Nieuwsgierig duikt de buizerd omlaag en landt soepel op de paal, zijn klauwen grijpen de onverwachte prooi stevig vast. Maar voordat hij zijn snavel naar de muis kan uitsteken, voelt hij plotseling de lucht bewegen boven hem. Een schaduw flitst voorbij, en hij hoort een scherpe roep die de stilte verbreekt.
Dossier Fotohutten: Het is raak!
Het is weer tijd voor de hit-of-mis hut samen met Zus. Een half uurtje rijden bij mij vandaan. Aan een grote waterplas waar nog steeds zand afgegraven wordt. Het is weliswaar al vroeg licht in deze tijd van het jaar, maar omdat de hut alleen te bereiken is via een groene tunnel is vroeg aanwezig zijn om verstoring te voorkomen niet zo noodzakelijk. En de hut mag dan voor mij maar een half uurtje rijden zijn, de reistijd voor Zus is wat langer. Dus we maken de deur van de hut pas tegen acht uur open, dalen de trap af en installeren we ons voor het raam gemaakt van spiegelglas.
Ode aan: De pimpelmees
In bossen en tuinen groen, in 't ochtendlicht,Daar flitst de pimpelmees zo licht.Met gele borst en blauwe hoed,Zingt hij zijn lied vol levensmoed.
Luisterrijk lensmoment: Baltsende futen (Podiceps cristatus)
Twee futen (Podiceps cristatus) ontmoeten elkaar in een choreografie die het water verandert in een theater van liefde. Hun sierlijke halzen vormen golvende lijnen, een spiegelbeeld van perfecte harmonie, terwijl zij elkaar naderen met een bijna plechtige intentie.
Fitis versus Tjiftjaf
Fitis: Hallo, Tjiftjaf! Wat heerlijk dat de winter eindelijk voorbij is en de lente gekomen is. Dit is de mooiste tijd om een fitis te zijn!
Tjiftjaf: Ha die Fitis. Ja, de lente is eindelijk aangebroken. En het is zeker de mooiste tijd, om een tjiftjaf te zijn wel te verstaan. Met onze herkenbare "tjiftjaf"-roep zijn wij de voorbodes van het voorjaar.
Geluksmomentje: Stoeien in de lucht
De bedoeling is om vandaag een rustdag te houden. Mijn lijf geeft aan dat het nodig is. Tegelijkertijd voel ik me onrustig. Ik lig nog in bed en kan het gevoel niet van me afschudden. Gisteren ben ik bij die ene observatiehut geweest. Daar zaten ze met z'n tweeën op afstand. Ik heb geen goede foto's kunnen maken. Wat als ze vandaag nou eens bij die andere hut zijn? Dat zou wel stom toevallig zijn. En wat als ik daar dan in mijn eentje ben en de mooiste foto's kan maken? Het gevoel van onrust wint het van het gevoel rust nodig hebben. Wat een geluk.
Varend door de Biesbosch
Het is bijna tien over half vier in de ochtend als het licht van mijn wekker doordringt tot achter mijn oogleden. Langzaam word ik wakker. Nog half slapend hijs ik me uit bed. Poes kijkt verbaasd naar mijn vroege activiteiten. Bak schoonmaken, medicijnen geven, en nemen, wassen, aankleden, proviandtas inpakken.
Tech-talk: Hoever kan ik gaan, een test in de buitenlucht
I've splashed the cash en sinds een kleine week ben ik de trotse bezitter van de Sony FE 400 mm F2.8 GM OSS. De mooiste lichtsterke prime-lens in het arsenaal van Sony. Voor vogeltjes en andere beestjes kan 400 mm echter wat aan de korte kant zijn. Ik beschik al over de 1.4x teleconverter, die 400 verandert in 560, maar ik wil graag nog wat meer bereik hebben. Van mijn vaste leverancier heb ik daarom de 2.0x converter meegekregen. Navraag bij verschillende mensen over de bruikbaarheid van deze teleconverter en de kwaliteit van de foto's, leverde verschillende meningen op. Nu kan ik mijn eigen mening vormen.
Dossier Fotohutten: Nieuw nieuw nieuw
Het is net vijf uur in de ochtend geweest als de kamer langzaam licht begint te worden. Mijn wakker-worden-lamp doet zijn werk. Ik sta op, kleed me aan, zorg voor poes en verzamel mijn spullen. Net na tien voor zes stap ik in de auto. Mijn doel voor vandaag is een voor mij nieuwe fotohut. Speciaal gericht op weidevogels. Ik ben benieuwd.
Luisterrijk lensmoment: Buizerd (Buteo buteo)
Hoog in de lucht, waar de wind een dans voert met de wolken, zweeft de buizerd (Buteo buteo) als een meester van het onzichtbare koord. Met uitgespreide vleugels, rijk aan subtiele tinten bruin en crème, cirkelt hij eindeloos, alsof hij de aarde leest met ogen die dieper zien dan het gewone.
Tech-talk: Hoever kan ik gaan
De voorspellingen voor het weer deze zaterdag in februari lijken redelijk gunstig. Er wordt bewolking verwacht, maar ook een glimpje zon. Mijn plan is om te proberen vliegende gaaien te fotograferen. De fotohut die ik gereserveerd heb, heeft een speciale opstelling die ideaal is voor dit doel. Terwijl ik van de auto wegloop, vang ik het geluid op van gaaien die met elkaar ruziën, ergens in de buurt van de hut. Dit geeft me hoop voor een geslaagde dag.
Geluksmomentje: Bijzondere baardman
Het is woensdagochtend. De hele week houd ik de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. Ik weet van een plek waar regelmatig baardmannetjes gespot worden. Een vogelsoort die nog steeds hoog op mijn verlanglijstje staat. Kleine meesjes die zich vastklampen aan rietstengels op zoek naar voedsel. En daar zit 'em de crux. Rietstengels. Zachtjes ruisend in de wind of volledig plat geblazen door stormkracht. Dat eerste is oké, dat laatste is een garantie voor verborgen vogeltjes. Maar voor deze ochtend is kracht 2 voorspeld. Zachtjes ruisend in de wind. Dus ga ik op pad.
Luisterrijk lensmoment: Blauwe ekster (Cyanopica cooki)
Te midden van de oude eikenbossen en kurkeiken van het Iberisch schiereiland flitst de Iberische blauwe ekster (Cyanopica cooki) als een levende penseelstreek van kleur door het landschap.
Een kleine reflectie: De roos
Stel je eens voor dat je een plant bent. Je bent een prachtige roos met delicate bloemblaadjes in levendige kleuren. Jouw doel is om te stralen met je eigen authentieke kwaliteiten en anderen te verblijden met je betoverende geur. Nu wordt je geplaatst in het levendige hart van Las Vegas, midden in de uitgestrekte woestijn.
Geluksmomentje: Close encounter met een pimpelmees
Mijn eerste fotohut van het nieuwe jaar. De bedoeling was dat het de laatste van het vorige jaar zou zijn, maar helaas gooit een minuscule bacterie roet in het eten. Dus vandaag in de herkansing. Een paar dagen terug zie ik dat de hut nog vrij is deze dag en de weersvooruitzichten zijn goed. Dus pak ik mijn kans.
Mooiste ontmoetingen in 2023
Ik gebruik de donkere dagen van december om te bladeren door mijn fotoarchief van het afgelopen jaar. Het maakt dat ik bijzondere momenten herbeleef. Dit zijn mijn mooiste ontmoetingen van 2023 die ik vast heb weten te leggen met mijn camera.
Een jaar in perspectief
Het mag geen verrassing meer zijn, dat ik graag gebruik maak van al dan niet commerciële fotohutten, schuilhutten, observatiehutten, hoe je ze ook maar noemen wilt. Ook dit jaar heb ik weer met enige regelmaat dergelijke hutten voor een dagje mijn home-away-from-home genoemd. Een goede foto-opbrengst hangt af van verschillende factoren. Is het droog en komen ze op het water af, is het nat en laten de vogels zich maar mondjesmaat zien. Is het slecht weer en blijft het daardoor de hele dag erg donker om te fotograferen. Zijn er rovers in de buurt die maken dat het kleine grut onrustig en hyper is en nauwelijks stil blijft zitten.
Dossier Roofvogels: De kleine vogelsvanger
De sperwer (Accipiter nisus) is een geduchte roofvogel die bekend staat om zijn ongelooflijke behendigheid in de lucht en zijn vermogen om kleine zangvogels te vangen. Met een indrukwekkende snelheid en precisie jaagt hij vooral op mussen, mezen, spreeuwen en vinkachtigen, maar zelfs grotere vogels zoals Turkse tortel, ekster of zelfs gaai zijn niet langer veilig wanneer deze meedogenloze heerser van het luchtruim in de buurt is. Het is prachtig om te zien hoe de sperwer als een levende pijl op zijn nietsvermoedende slachtoffers duikt. Het is alsof hij de wetten van de zwaartekracht tart terwijl hij moeiteloos door de lucht navigeert. De sperwer mag dan klein van stuk zijn, maar zijn jachtkunsten maken hem tot een reus in het dierenrijk.
Op de fiets: Quercus, Boterbloempje's kleine broer
Quercus is de Latijnse naam voor de eik. Al eeuwenlang wordt de eik beschouwd als een symbool van kracht, duurzaamheid vanwege zijn indrukwekkende omvang en lange levensduur. Zijn diepe wortels zorgen voor stabiliteit en weerstand tegen de krachten van de natuur, wat symbool staat voor standvastigheid in tijden van tegenspoed. In veel culturen wordt de eik geassocieerd met wijsheid en kennis. Daarnaast is de eik vaak een symbool van groei en vernieuwing.
Geluksmomentje: Pestvogel
Het is zaterdag, 28 oktober 2023, en de hele week lijkt mijn wereld zich beperkt te hebben tot binnen de muren van mijn huis. Vandaag verlang ik naar de verkwikkende buitenlucht en de vrijheid van beweging. De hemel is gehuld in dreigende wolken. Echter de regenvoorspeller geeft me de moed het erop te wagen. Ik spring op mijn trouwe Boterbloempje en laat me meedrijven door de dansende wind, op zoek naar een nieuw verhaal. De verleiding om langs de altijd verrassende Tichelgaten te fietsen is sterk, maar vandaag kies ik voor een andere weg, een nieuw avontuur tegemoet.