Dossier Roofvogels: De kleptoparasiet van het Nederlandse luchtruim
Met zijn kenmerkende verschijning en majestueuze vlucht is de rode wouw een imposante roofvogel die tegenwoordig weer in Nederland te bewonderen is. Voornamelijk in delen van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland. Waar rustige en landelijke streken met bossen, open graslanden en waterrijke gebieden het perfecte habitat zijn voor deze vogel om te leven en nestelen.
Met zijn roodbruin verenkleed, brede vleugels (een volwassen rode wouw heeft een indrukwekkende spanwijdte van 143-171 centimeter) en gevorkte staart is de rode wouw makkelijk te herkennen. Zijn roep bestaat uit hoge fluitende geluiden, wat hem nog opvallender maakt in de lucht.
Het is een opportunistische jager. Naast aas bestaat zijn dieet hoofdzakelijk uit kleine zoogdieren als muizen, konijnen en mollen. Bovendien staat de rode wouw bekend om zijn vermogen prooien te stelen van andere vogels. Door intimidatie en acrobatische luchtmanoeuvres dwingt de rode wouw andere vogels hun prooi los te laten, zodat hij deze voor zichzelf kan bemachtigen. Hierdoor is deze kleptoparasiet een geduchte concurrent voor andere roofvogels.
Hoewel de rode wouw weer in Nederland te zien is, wordt er nog niet veel gebroed. In 2022 zijn er 30 broedgevallen bekend. Het broedseizoen begint meestal in maart en april. Het vrouwtje bouwt een vrij klein en slordig nest op een hoge boom. Het nest is gemaakt van takken, gras en andere materialen. Ze legt meestal 2-3 eieren, die ze samen met het mannetje gedurende ongeveer 30 dagen uitbroedt.