Op zoek naar Somateria mollissima, editie Helgoland

De derde dag op Helgoland maken we een uitstapje naar Düne. We bezoeken het eiland, vastbesloten om de prachtige eidereenden en kegelrobben te vinden. Op het strand ontdekken we gelukkig een aantal eidereenden die zich koesteren in de zon. Helaas hebben de eigenwijze kegelrobben vandaag geen zin om als fotomodellen te poseren.

Somateria mollissima

De eidereend, bekend onder zijn wetenschappelijke naam Somateria mollissima, is een trotse lid van de Anatidae familie. Met een indrukwekkende hoogte van ongeveer 60 centimeter overtreft de eidereend zijn gevleugelde broer, de wilde eend. De mannelijke eidereend is versierd met een opvallend zwart-wit verenkleed, bekroond door een levendige groene plek op de achterkant van zijn hoofd. En zijn borst is prachtig beschilderd met tinten wit en roze. In tegenstelling tot dat, fascineert de vrouwelijke eidereend met haar bruine veren, sierlijk versierd met delicate zwarte strepen.

Maar het is niet alleen hun verschijning die de eidereend uniek maakt. In zijn vleugels ligt een ongeëvenaarde kracht - een bewijs van zijn vogelvaardigheid. Deze eend bereikt snelheden tot wel 113 km per uur in de lucht. De eidereend zoekt zijn voedsel in de overvloedige diepten van het water. Het dieet bestaat uit een verscheidenheid aan mariene flora en fauna, van sappige zeewieren tot zachte weekdieren, schelpdieren en zelfs kleine zeedieren. Maar wat de eidereend echt onderscheidt, is zijn indrukwekkende vermogen om hele schelpdieren, inclusief de schelpen, in één keer door te slikken. De krachtige spieren van zijn maag malen deze schelpen zorgvuldig tot minuscule fragmenten.

 
Vorige
Vorige

Op zoek naar Halichoerus grypus, editie Helgoland

Volgende
Volgende

Op zoek naar Morus bassanus, editie Helgoland