Op zoek naar Halichoerus grypus, editie Helgoland

De gewone zeehond als toevallige bezoeker op Düne

Het kost zo'n tien minuten met de boot om de oversteek te maken van Düne naar Helgoland. En ondanks dat de eigenwijze kegelrobben geen zin hebben om te poseren, weet ik toch een paar leuke opnames te maken van deze grijze zeehonden.

Halichoerus grypus

De kegelrob, ook bekend als de grijze zeehond, is een zeeroofdier uit de familie Phocidae. Grypus betekent "haakneus". Deze neus maakt ze makkelijk te onderscheiden van andere zeehonden. Over het algemeen zijn ze ook een stuk groter dan gewone zeehonden. Het is de enige soort uit het geslacht Halichoerus, wat letterlijk "zeezwijn" betekent.

Behendig in het zwemmen en met krachtige vinnen, brengt de kegelrob veel tijd door in het water. Op het land rusten ze bij eb en bij zonsopgang op rotsen en zandbanken, die bij eb droogvallen.

Met hun een goed ontwikkeld zicht- en reukvermogen sporen ze hun prooidieren zoals haring op. Op zoek naar voedsel kan de kegelrob kan tochten maken van wel honderd kilometer. Ze duiken meestal tot op een diepte van 25 meter, maar soms zelfs tot 100 meter diep.

Vorige
Vorige

Op zoek naar Capreolus capreolus

Volgende
Volgende

Op zoek naar Somateria mollissima, editie Helgoland