Zonsondergang over Giant's Causeway

In juni 2015 ben ik met Nordic Vision op fotoreis geweest naar Noord-Ierland. We logeren op een steenworp afstand van Giant's Causeway. Daardoor zijn we in de gelegenheid deze beroemde basaltformatie meerdere malen te bezoeken. Op zoek naar het beste licht.

Een eerste verkenning

De eerste keer dat ik Giant's Causeway zie, is overdag. We maken een verkenningstocht in de ochtend. De Causeway wordt overspoeld door dagjesmensen. Met busladingen tegelijk komen ze aan. In het bezoekerscentrum zie ik iets over de ontstaansgeschiedenis. De wetenschappelijke benadering en die uit de overlevering waarbij een reus een rol speelt. Met honderden krioelende mensen over de Causeway, kan ik me een voorstelling maken daarover. Van een afstand lijkt het net een mierenhoop.

Giant's Causeway bestaat min of meer uit 2 delen. Een wat lager, korter stuk en de lange hoge tong die naar het einde toe steeds verder in de zee verdwijnt. Op internet heb ik veel foto's gezien van dat laatste stukje. Een beeld wat wil ik ook graag wil vastleggen. Tijdens de eerste verkenningstocht kom ik echter tot de conclusie dat die wens wel eens een wens zou kunnen blijven. Ik heb wat mobiliteitsproblemen en om op het uiterste puntje te komen lijkt meer nodig dan ik fysiek aan kan.

De eerste zonsondergang

De eerste avond blijf ik daarom op het korte, lage stuk en maak daar uiteindelijk mijn meest geslaagde foto. We hebben geen enkele avond een spectaculaire zonsondergang, maar bij deze foto gebeurt er wel wat. Met de juiste nabewerking in Lightroom en Viveza, kan ik een mooi sfeerbeeld te creëren.

Andere pogingen

Gedurende een van mijn volgende bezoeken, zet ik toch alles op alles om mijn initiële visie vast te kunnen leggen. Ik slaag er zowaar in om op dat tongpuntje terecht te komen en kan het verdwijnen van de Causeway in zee vastleggen. Maar het licht is niet van een dusdanige kwaliteit en sfeer dat ik dit als een geslaagde opname zie. Mijn visie heb ik niet vastgelegd. Een goede reden om nog eens terug te gaan.

Vorige
Vorige

Project Cityscape Deventer 2016, update 2

Volgende
Volgende

Project Cityscape Deventer