Project Cityscape Deventer 2016, update 2

Op maandag 14 maart sta ik opnieuw langs de IJssel om een cityscape van Deventer te maken voor mijn persoonlijk project.

Scouten

Rond het middaguur ga ik op pad met mijn camera om te scouten. De laatste weken heeft het water van de IJssel hoog gestaan. Daardoor zijn de plaatsen beperkt waar je een camera op kunt stellen. Ik zoek vooral naar andere invalshoeken voor het fotograferen van de skyline van Deventer. Hoeveel maakt 200 meter naar links of naar rechts uit voor het beeld wat je vast kunt leggen?

Het water is al flink gedaald. Toch is nog niet alles bereikbaar. Ik zie wel een paar plaatsen van waar ik een beeld krijg van de skyline wat ik nog niet eerder heb gezien.

Persoonlijk project, poging 2

Volgens mijn weerappje is er voldoende kans op een mooie zonsondergang, dus besluit ik die avond weer een poging te wagen.

De zonsondergang is inderdaad fenomenaal, maar vindt achter mij plaats. En er is niet voldoende bewolking in de lucht om het rood helemaal door te sturen naar de scene voor mij. Toch doet het licht wel wat bijzonders. Het blauw van de lucht is intenser dan ik het bij de vorige poging gezien heb. Ik zie ook dat het buiten langer licht is en in verschillende gebouwen gaat geen licht meer aan.

Geleerde les

Belangrijkste les van deze keer: het seizoen voor het maken van een cityscape is kort als kantoorgebouwen onderdeel uitmaken van het beeld. De verlichting in gebouwen moet je tussen uiterlijk 6 en 7 uur 's avonds vast kunnen leggen. Na 7 uur is de kans op verlichting in zakelijk gebruikte gebouwen klein. Zeker in een wat landelijker gebied als Overijssel.

Wat ik nog mis

Bij dit aangezicht vindt de zonsondergang altijd achter de camera plaats. Wolken kunnen dan de kleur van de zonsondergang nog een beetje opvangen. Wat wind erbij en er ontstaan gekleurde lijnen van wolken in de lucht.

Voor de volgende keer

Het seizoen voor een mooie cityscape van Deventer is voorlopig voorbij. Maar ik blijf de komende tijd wel  experimenteren. Andere standpunten, andere kaderingen, andere perspectieven. Dan heb ik in het najaar, als het seizoen weer begint, nieuwe inzichten die ik direct toe kan passen.

Vorige
Vorige

Een tijdloos document

Volgende
Volgende

Zonsondergang over Giant's Causeway