Fotoweetje: Herfstkleuren fotograferen

Het fotograferen van de prachtige herfstkleuren in de natuur kan uitdagend zijn. Met de diverse tinten rood, oranje en geel die de bomen sieren, biedt de herfst een schat aan mogelijkheden voor mooie foto's. Om deze kleurenpracht vast te leggen, is het belangrijk om enkele essentiële tips in gedachten te houden.

Allereerst is het cruciaal om te letten op het juiste moment van de dag, wanneer het zonlicht het landschap subtiel verlicht en de kleuren intenser maakt. Ten tweede kan een groothoeklens helpen om het weidse uitzicht op de herfstbomen vast te leggen, terwijl een telelens juist geschikt is voor close-ups van individuele bladeren.

Wil je een solitaire gekleurde tak tegen een donkere achtergrond fotograferen? Kies dan voor onderbelichten.

Vergeet niet een polarisatiefilter te gebruiken! Goed ingesteld neemt deze de glans van de bladeren weg, waardoor de kleuren veel intenser worden.

Stel je camera als volgt in:

  • diafragmavoorkeuze (Av)

  • Witbalans 5500K

  • f/11, lager als het mistig is

  • ISO 100

Heb je zonneharpen in beeld, maak dan gebruik van een hoger diafragma en een lichte zoom. Het is mogelijk dat je dan wat verder naar achter moet. En houd de zon uit beeld, door deze bijvoorbeeld achter een boom te plaatsen of niet mee te nemen in het kader.

Ten slotte is het belangrijk om geduldig te zijn en de juiste compositie te kiezen, waarbij je de lijnen en vormen van de natuur benut om een boeiend beeld te creëren. Let bij het maken van die compositie ook op de randen van je foto. Zorg daarmee voor een mooi kader. En vergeet niet je polarisatiefilter in te stellen!

Vorige
Vorige

Geluksmomentje: Pestvogel

Volgende
Volgende

Op zoek naar: Pandion haliaetus