Geluksmomentje: Een vreemde vogel

Even een paar uurtjes in een vogelkijkhut ergens langs een rivier een beetje ontspannen, genieten en hopelijk ook iets leuks fotograferen wat niet te ver weg zit. Een paar meerkoetjes, fuutjes en ganzen in overvloed. Verder weg nog wat zwanen, kuifeendjes, krakeendjes en wat scholeksters. Ook lopen er wat grazers rond in het gebied. Schotse hooglanders en ijslandse ponies. In de verte zie ik een haas voorbij huppelen. Te ver weg voor de camera. Geeft niet. Het is het begin van de broedtijd en de schermutselingen zijn niet van de lucht. Vooral de meerkoetjes gaan er fel op. Volgens mij proberen ze elkaar te verdrinken. Af en toe houd ik mijn adem in. Komt 'ie nog wel boven? Het geweld tussen de ganzen gaat met meer geluid gepaard, maar het lijkt erop dat zij meer blaffen dan bijten. Ook bij de futen gaat het niet verder dan wat dreigen. Dat blijkt afdoende te zijn om ieder zijn eigen weg te laten gaan.

Zit je vervolgens nietsvermoedend zo'n fuut te fotograferen, komt er ineens wel een hele vreemde vogel voorbij zwemmen. Op z'n dooie akkertje op nog geen vijf meter van de hut. Geluksmomentje.

Bever

Beverfeitjes

  • Bevers leven in en rondom water. Bevers hebben een dikke, harige staart die ze gebruiken als roer om te zwemmen en als steun om op te zitten.

  • De bever is het het grootste knaagdier ter wereld en kan wel een meter lang worden!

  • Bevers bouwen hun huizen, beverdammen, in rivieren en meren. Hiervoor gebruiken ze takken en modder. Deze dammen houden het water tegen en voorkomen zo overstromingen.

  • Bevers zijn vooral 's nachts actief.

  • Bevers hebben scherpe tanden die blijven groeien. Om hun tanden kort te houden, knagen ze voortdurend aan takken en bomen.

  • Bevers kunnen wel vijf minuten onder water blijven!

Vorige
Vorige

Dossier Roofvogel: De kleptoparasiet van het Nederlandse luchtruim

Volgende
Volgende

Het Sneeuwklokje: een Ode aan de Tederheid van de Winter